Over 1 Million Square Feet — and Counting…

Georgia Tech – Instructional Center | Instructional Space Renovation

Project Description

Client: Georgia Institute of Technology
Location: Atlanta, GA

 

The project is part of Georgia Institute of Technology’s on-going effort to improve the teaching and learning environments in the well-utilized instructional spaces.  Renovation  of the Instructional Center includes 17 classrooms and the associated public spaces which includes the lobby areas on the first and second floors. The project addresses accessibility and life safety upgrades, as well as replacement of mechanical, electrical and plumbing systems, resulting in improvement on indoor air quality, energy and water efficiency.

Gwinnett Tech – North Fulton Campus

Project Description

Client: Gwinnett Technical College
Location: Alpharetta, GA
Size: 93,210 SF

New construction of a 93,210 SF three-story educational building for the Technical College System of Georgia. As the first building on a new 25-acre higher education campus, this structure sets the design and construction standard for future development of the campus.


The WaterHub at Emory University

Project Description

Client: Emory University
Location: Atlanta, GA

This wastewater treatment facility uses cutting edge eco-engineering to provide nearly 40% of Emory’s campus water needs. Functional as well as beautiful, the odorless facility sits in the middle of campus and provides students a living laboratory for hands-on learning.

The WaterHubTM is an on-site water recycling system on the Emory University campus which utilizes eco-engineering processes to clean waste water for future non-potable uses. It is the first system of its kind to be installed in the United States. Emory’s WaterHub is capable of recycling up to 400,000 gallons-per-day –nearly 40% of Emory’s total campus water needs.

Wastewater cleaned by the WaterHubTM is used as process make-up water in Emory’s steam and chiller plants and for future toilet flushing in select residence halls. The system will reduce Emory’s draw of water from Atlanta’s municipal water supply by up to 146 million gallons of water annually. The WaterHubTM includes a 50,000 gallon emergency water reserve which will allow Emory’s heating and cooling systems to function for an average of seven hours, depending on seasonal operating demands, in the event of any disruption in water availability.

The WaterHubTM was made possible by an innovative water purchase agreement between Emory University and Sustainable Water. The WaterHub creates lower cost water at a long-term stable rate and is expected to save millions of dollars in water utility costs to Emory over a 20 year period. The WaterHub aligns with the University’s vision for a sustainable campus and reduces the overall water demand on one of the smallest municipal watersheds in the United States.

University of North Georgia Martha T. Nesbitt Academic Building

Project Description

Client: University of North Georgia
Location: Blue Ridge, GA
Surface Area: 130,000 SF

New construction of a 130,000 square foot, five-story and four-story twin tower with a five-story curtain wall glass connecting atrium. The facility includes classrooms, tiered lecture halls, computer labs, offices, conference rooms, multi-purpose room with moveable partitions, study rooms, 72 seat classroom, foreign language lab, media lab, sound stage with studio, sound recording room, faculty lounges, AV control room, work room, and large atrium. The new facility is a concrete structure with structural steel. The exterior will have brick, curtain wall glass and natural stone.

Strong Rock Christian School

Project Description

Client: Strong Rock Christian School
Location: Locust Grove, GA
Surface Area: 117,000 SF

Four, single story buildings with masonry exterior with metal roofing and enclosed connectors between each that total 117,000 square feet on a 100 acre greenfield site. New construction of a private Christian school for Pre-K through 12 that includes gymnasium with stage, band room, art studio, science lab, choir room, 58 total classrooms each equipped with smart boards, two chapels, administrative offices, cafeteria, media center, computer lab, and technology room with laboratory.

Georgia Gwinnett College Library

Project Description

Client: Georgia Gwinnett College
Location: Lawrenceville, GA
Surface Area: 90,000 SF

New construction of a 90,000 square foot campus library that includes a 3-story atrium with curtain wall glass, café, group study rooms, classrooms, research commons, faculty offices, tutoring suite, instructional labs, faculty workrooms, lecture hall with pre-function area, conference rooms, quiet reading areas, and the capacity to accommodate over 300,000 volumes of material. This is a LEED Gold facility.

LEED-Gold

North Georgia Technical College

Industrial Technology Center

Project: North Georgia Technical College Industrial Technology Center
Location: Clarkesville, GA

The North Georgia Technical College’s Industrial Technology Center is 45,000 square foot, two-story building that will expand the educational opportunities.  This Industrial Technology Center will house the College’s HVAC program, CNC program for local industry and advanced manufacturing, and also an economic development center.  The center includes a conference room to accommodate 250 people.  This department also offers a general industry lab allowing existing industry to offer customized training.

University of West Georgia, Downtown Newnan Campus

Project Description

Client: University of West Georgia
Location: Newnan, GA
Surface Area: 51,407

Adaptive reuse of a historic hospital into the Newnan campus of the University of West Georgia. Constructed in 1925, the existing structure included multiple renovations and additions added over a period of 86 years. The challenge was to convert a hodge-podge of past construction methods into a sleek, technologically advanced 21st century higher education campus. The renovation required demolition of seven previous additions, asbestos abatement and lead remediation throughout and the addition of a new lecture hall. The completed project resulted in 51,407 SF of finished space for general classrooms, chemistry labs and administration offices for the Nursing School. An additional 31,858 SF of warm shell space was prepared for future use. The project also included nearly a city block of new sitework including sidewalks, parking lot, streetscape, curb and gutter and new landscaping.

Rockdale County Nancy Guinn Memorial Library

Project Description

Client: Rockdale County
Location: Conyers, GA

The project consisted of the complete demolition of both levels of the interior of the existing library and an 8,200 square foot, two-story addition to the facility, and a single story addition. During the renovation, the HVAC system was replaced in the entire building, structural repairs were made to the existing roof system, and the interior was demolished down to the existing structure and new interior finishes installed. The newly renovated facility includes the non-fiction, fiction, stacks, audio/video catalog, reference law library, temporary public computer workstations, children’s area with story-telling room, workroom, study rooms, circulation desk, offices, and staff lounge. The lower level includes a large meeting room with AV and foldable partition wall, storage rooms, café, public computer workstations, training/classroom, director’s office, work area, technical services, board room, Friends of the Library meeting room, and file storage.

The project team was required to renovate this facility while library operations continued, keeping the facility open to the public. This was accomplished by early collaboration among the entire project team. During the schematic design phase, the Owner, end user, Architect, and Reeves Young team conducted several planning meetings to determine a specific timeline logistics plan. The final plan implemented included the preparation of the lower level of the library and ultimately the entire library collection and operations temporarily moving into the lower level for several months. While the library operations were located on this level, Reeves Young constructed the two additions and completely renovated the existing main level. Upon completion of the main level, the collection and staff were moved back onto the main level, clearing out the lower level allowing our project team to tie the two lower portions of the expansions into the existing facility and renovated the lower floor. Through careful planning and execution of our logistics plan, this public library facility remained open to the public throughout the project.